Scheduling & Specifying

Charles Watson (Ironmongers) Ltd offers a commercial architectural ironmongery Specifying, Scheduling and Supply service for architects and construction companies.

From your architect drawings we produce ironmongery schedules by door, by suite, by  floor, by block to suit installation plans and are able to provide sample boards for client approval. Ironmongery can be supplied to individual customer requirements but we specialise in providing sealed, pre-packed kits labelled by door to ensure correct equipment by door and minimise site losses.   

For further information click here to contact our Contracts Department. .

A selection of some of our scheduling/specifying projects:

  Staincliffe Mill, Staincliffe

A mixed residential development consisting of 38 low-rise apartments, 12 semi-detached 3 bed houses and one detached 3 bedroom house.

The ironmongery was selected for it's contemporary look and feel, ease of fitting and it's high durability. 

As with most of our projects the ironmongery was supplied in sealed bags to minimise site loss.

 Perseverance Mill Conversion & Westbury Fold, Elland 

 

The regeneration of Perseverance Mill has seen this substantial former yarn mill transformed into fifty five comprehensively specified apartments

The new build Westbury Fold is striking in it’s design but manages to complement the existing mill.  Westbury Fold houses forty four apartments. 

Our schedule team worked closely with the joinery contractors in selecting the correct ironmongery for the intended use and finish required. 

When pricing ironmongery schedules we are able to quote by door & by product.  In the case of both Perseverance Mill & Westbury Fold the ironmongery was supplied in sealed bags by door ensuring each is fitted with the correct hardware.  By supplying to site in this way the contractors have also experienced less wastage.  Each sealed bag contains a packing slip detailing it’s contents. 

 Electric Bowl, Halifax

 

Electric Bowl was opened in October 2005. The state-of-the-art bowling alley, which has transformed the site of the former car park under Halifax Snooker Club, has 10 lanes, two bars, dining and function rooms and hi-tech entertainment equipment.

The building started as a riding school in the late 19th century before becoming a cinema called Electric in the 1930s, which inspired the name of the bowling alley.

One of the owners, Tony Ioannou, said: "We have had the site since 1983 but before us it was a DIY store called Sid Brothers.

"This is a great build for the town and certainly shows people that there is more to Halifax. People had to go to Bradford and Huddersfield but now they have this on their doorstep."

With its striking, angular copper panels, modern ironmongery and two-storey windows, it sits well opposite the neighbouring HBOS plc offices.

This has been a local project from the offset with a number of Calderdale based companies so there was a real feeling of trying to create the best and to make the town proud.

It won The Best Bowling Centre Design of the Year in 2005

 Amberleigh House Care Home, Liverpool

 

Amberleigh House is a 38 bedroom car home in the grounds of Fazackerley Hospital, Liverpool

 

The home was built by Street Construction Ltd for Widnes based Community Integrated Care (CIC) and provides residential care for elderly people with mental health problems.

 

In our capacity as a Union Design Centre, Charles Watson (Ironmongers) Ltd worked closely with the Union specification team.  The products included 2S lock range, D-Tec cylinders, 1000 series levers, door closers and 900 series touchbar panic hardware. The end result of the project, in particular the design of the bedroom entrance doors, has provided a flexible solution that offers privacy for residents but gives staff the ability to gain access if needed. 

 

Commercial Manager at Charles Watson (Ironmongers) Ltd, commented: “All the door furniture was specified in polished stainless steel as CIC wanted the building to have a residential rather than institution-like feel and that’s why they chose these products.  In fact, it looks more like a hotel than a hospital”.